piątek, 21 lutego 2014

FAWORKI



Qchnia po prostu 



Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej
12 żółtek
3 łyżki octu lub spirytusu
11 łyżek gęstej śmietany
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (ma to na celu wtłoczenie do ciasta powietrza). Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. 
Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec. 
W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem.




Qchnia po prostu

Qchnia po prostu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...