piątek, 28 sierpnia 2015

Zupa z fasolką szparagową

Qchnia po prostu

Składniki :

- 1/2 szyi z indyka
- 1 pęk młodej włoszczyzny
- 1 mała młoda cebula
- 30 dag żółtej fasolki szparagowej
- 40 dag młodych ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/3 pęczka koperku
- sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i Vegeta do smaku




Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (ok. 2 litrów) i wkładamy umytą szyję z indyka. Pozostawiamy do zagotowania. Gdy wypłyną szumowiny zgarniamy je. Do wywaru wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę, cebulę oraz ziele angielskie, pieprz i sól. (do wywaru dodaję również parę liści z selera dla ładniejszego zapachu).
Przygotowujemy fasolkę: myjemy ją, obcinamy końce i kroimy ją na ok. 3cm części. Dodajemy do wywaru i gotuję ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Następnie wyławiamy podgotowaną marchew i kroimy ją w kostkę lub pół krążki. Wrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują (ja uważam aby nie były zbyt miękkie).
Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera.
Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...