Strony
Strona główna
kontakt
czwartek, 28 stycznia 2016
Zapiekana biała kiełbasa w cydrze
Składniki:
około 1 kg surowej białej kiełbasy
3 jabłka
3 cebule
1 szklanka cydru (Lubelskiego)
0,5 szklanki rodzynek
1 łyżka cukru
olej
sól, pieprz
Czytaj więcej »
sobota, 23 stycznia 2016
Makaron z awokado i suszonymi pomidorami
Składniki:
40 dag makarony (wstążki)
2 awokado
około pomidorów suszonych
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
Czytaj więcej »
poniedziałek, 18 stycznia 2016
Krupnik
Składniki:
ćwiartka kurczaka
2 pietruszki
2 marchewki
niewielki kawałek selera
kawałek pora
pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
listek laurowy
ziarna ziela angielskiego
ziarna pieprzu czarnego
sól
natka pietruszki
około 3 litrów wody
Czytaj więcej »
czwartek, 14 stycznia 2016
Blok czekoladowy
Składniki:
50 dag mleka w proszku pełne (nie granulowane)
1,5 szklanki cukru
22 dag masła
5 łyżek kakao
0,5 szklanki wody
25 dag herbatników
garść orzechów włoskich
Czytaj więcej »
środa, 13 stycznia 2016
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
szyja indyka
4 marchewki
3 pietruszki
0,5 małego selera
1 cebula
1 litr domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz
w tym miejscu
)
ok 20 dag ryżu białego
ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku
opcjonalnie odrobina cukru
śmietana 18%
Czytaj więcej »
wtorek, 12 stycznia 2016
Sałatka z paluszków surimi i selera
Składniki:
około 16 paluszków krabowych surimi
1 słoiczek startego selera w zalewie octowej (około 16 dag)
1 długi ogórek zielony
1 puszka kukurydzy
pół czerwonej cebuli
2 czubate łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
Czytaj więcej »
Koktajl bananowy z maślanką
Składniki:
4 banany
0,5l maślanki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Czytaj więcej »
niedziela, 10 stycznia 2016
Flaki tradycyjne
Składniki:
1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych
0.5 kg wołowiny (szponder)
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Czytaj więcej »
środa, 6 stycznia 2016
Klopsy w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
jajko
około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki)
1 litr przecieru pomidorowego
oregano
sól, pieprz
3 listki laurowe
papryka słodka
papryka ostra
cukier
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
Czytaj więcej »
Duszone udźce indyka
Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
około 20 ml sosu sojowo-grzybowego
3 ząbki czosnku
około 2 łyżek ziół dalmatyńskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej
Czytaj więcej »
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 duże słodko winne jabłko
1 cebula
około 2 łyżek octu z białych winogron
ocet śliwkowy do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Czytaj więcej »
Koktajl z melona i kiwi
Składniki:
1 żółty melon
4 sztuki kiwi
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka miodu
Czytaj więcej »
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj:
Posty (Atom)