Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy
cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej, tak aby były w temperaturze pokojowej.
Podłużną forę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu.
Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10-15 minut, tak aby uzyskać jasną, puszystą i dość gęstą masę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier waniliowy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach.
Stopione, gorące masło wlewamy do ciasta małym strumieniem cały czas miksując.
Masę przekładamy do formy.
Pieczemy przez 30 minut w 160°C. Następnie zwiększamy temperaturę do 170°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy przy pomocy patyczka czy ciasto w środku jest suche.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz