Składniki:
450-480 g białej, odsączonej ciecierzycy z puszki
200 g kiełbasy ostrej chorizo
1 duża marchewka
1 cebula
2 średniej wielkości bataty
150 g liści szpinaku "baby"
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
0,4 litra bulionu warzywnego
1 liść laurowy
2 łyżki papryki wędzonej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obraną marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchew, cebulą i zmiażdżony czosnek. Szklimy.
Następnie dodajemy bulion, krojone pomidory, obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut (do miękkości batatów).
Chorizo przesmażamy z każdej strony na suchej patelni i dodajemy do gulaszu razem z odsączoną ciecierzycą i listkami szpinaku.
Podgrzewamy mieszając do momentu aż liście szpinaku zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz