Składniki:
1/2 szklanki kaszy pęczak
1 szklanka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka osolonej wody)
2 bataty (około 350 g po obraniu)
100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
135 g sera feta
3 ząbki czosnku
pół lub 1 cała ostra papryczka (do smaku)
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
Sposób wykonania:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 25 minut od zagotowania (na wolnym ogniu i pod przykryciem).
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w kostkę bataty. Smażymy około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę, szatkujemy drobno cebulę oraz czosnek. Wsypujemy rozdrobnione warzywa do smażących się batatów i dodajemy paprykę słodką, kumin oraz kurkumę.
Smażymy do momentu aż bataty zmiękną. Dodajemy listki jarmużu oraz masło. Smażymy cały czas mieszając. Gdy jarmuż zmięknie dodajemy ugotowany pęczak. Dokładnie mieszamy.
Zdejmujemy z ognia. Posypujemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczką oraz pokrojoną w kostkę fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz