środa, 31 marca 2021

Pomidorowy ryż z mielonym indykiem

 



Składniki:

400 g mięsa z udźca indyka
1 cebula
3ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerwona papryka
120 g ryżu
400 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
100 g tartego sera żółtego
natka pietruszki
1 papryczka chilli
sól


Sposób wykonania:

Mięso z indyka mielimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Szklimy. Dodajemy zmielone mięso i dokładnie je obsmażamy.
Do smażącego się mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz suchy ryż. Całość mieszamy.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20-25 minut (do momentu aż ryż będzie miękki).
Potrawę posypujemy startym serem i podgrzewamy jeszcze do momentu aż zacznie się topić. Na koniec całość posypujemy pokrojoną w krążki papryczką chilli i poszatkowaną natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...