Składniki:
200 g makaronu ryżowego
360 g tofu
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 duża marchewka
4 ząbki czosnku
4 jajka
1/4 szklanki mąki ryżowej
8 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
sól
3 łyżki orzeszków zimnych niesolonych i nieprażonych
1/2 pęczka dymki
Sposób wykonania:
4 łyżki sosu sojowego mieszamy z wędzoną i słodką papryką. Tofu kroimy w kostkę i maczamy w przygotowanym sosie sojowym. Następnie obtaczamy w mące ryżowej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na osobny talerz. Na tą samą patelnię wlewamy olej z orzeszków ziemnych i rozgrzewamy go.
Cebulę, paprykę oraz marchew kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Warzywa smażymy około 2 minut na dużym ogniu, następnie podlewamy je wodą (około 1/2 szklanki), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
W tym czasie makaron ryżowy wrzucamy do osolonego wrzątku, pozostawiamy na 3 minuty, następnie odcedzamy.
Do wcześniej przygotowanego sosu sojowy (po namaczaniu tofu) dodajemy pozostałe 4 łyżki czystego sosu sojowego, miód i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do duszących się warzyw. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy. Wbijamy jajka i smażymy delikatnie mieszając do momentu aż się zetną. Na sam koniec dodajemy tofu.
Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne.
Potrawę posypujemy uprażonymi orzeszkami oraz poszatkowaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz