Składniki:
skrzydło indyka
4 marchewki
3 pietruszki
1 mały seler
5 buraków
1 cebula
5 średnich ziemniaków
10 ziarenek ziela angielskiego
około łyżeczki ziarenek pieprzu czarnego
3 listki laurowe
100 ml zakwasu buraczanego (przepis znajdziesz tutaj)
3 łyżki octu z jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól
poszatkowana natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (około 3,5 l ). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę, która powstanie na wierzchu wywaru. Następnie zmniejszamy ogień i doprawiamy wywar zielem, pieprzem, listkami i solą.
- W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę (marchew, pietruszki i seler). Dodajemy w całości razem z cebulą do gotującego się wywaru mięsnego.
- Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Gdy mięso i włoszczyzna są ugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka (bez skóry).
- Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały).
- Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem i zakwasem. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak.
- Do miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do tego łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy bardzo powoli do lekkiego zagotowania.
- przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz