Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 pora
3 ząbki czosnku
400 g mrożonki groszek + marchewka
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Pora kroimy w cienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię (lub płaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem dodajemy mrożony groszek z marchewką.
Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.
Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz