poniedziałek, 6 stycznia 2020

Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem




Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 pora
3 ząbki czosnku
400 g mrożonki groszek + marchewka
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Pora kroimy w cienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię (lub płaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem dodajemy mrożony groszek z marchewką.
Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. 
Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...