piątek, 8 grudnia 2017

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty z sosem czosnkowym



Składniki:



Placki:
800 g kiszonej kapusty
200 ml mleka
250 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz

olek do smażenia

Sos czosnkowy:
400 g jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżka soku cytryny
sól, pieprz



Sposób wykonania:


Kapustę kiszoną siekamy i chwilę obgotowujemy. Następnie studzimy i odcedzamy. Wrzucamy do dużej miski, zalewamy mlekiem i wbijamy jaja. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę cały czas mieszając.
Doprawiamy kminem, solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Przygotowujemy sos z podanych powyżej składników.

Placki podajemy gorące, polane sosem czosnkowym i posypane koperkiem.









7 komentarzy:

  1. Placuszki bardzo smaczne z prostym,a pysznym sosikiem.Są do wykonania błyskawicznie. Pięknie dziękuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wypróbowałam przepis. Ale oczywiście dawałam składniki "na oko" ;) I tak wyszły przepyszne! Dziękuję, podzielę się przepisem z rodziną z Podlasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często "na oko" wychodzi najlepiej :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Placki są bardzo dobre, smakowały nawet córce, która nie przepada za kiszoną kapustą, przepis zagości u mnie w domu na stałe, dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, zostaje u nas na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...