niedziela, 10 listopada 2019

Surówka z pora, jabłka i marchewki




Składniki:

jasna część pora
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz (np. ziołowy)


Sposób wykonania:

Pora kroimy w paski, oprószamy solą , mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby zmiękł.
Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pora razem z poszatkowaną natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do surówki. 
Całość doprawiamy solą i pieprzem.



3 komentarze:

  1. SURUWECZKA PALCE LIZAC I JAK SZYBKO SIE JA ROBI.MOJA ULUBIENA.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można sparzyć pora do tej surówki? Niestety wszystkie warzywa "cebulopodobne" na surowo są dla mnie problemem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) zamiast solić pora można go sparzyć wrzątkiem na sitku

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...