niedziela, 7 października 2018

Pasztet z cukinii




Składniki:

2 średnie cukinie
1 marchewka
1 cebula
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki kaszy manny
4 jajka
3 łyżki oleju
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki oregano
sól

Sposób wykonania:

Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy z niej sok.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do cukinii.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy do cukinii.
Następnie dodajemy  jajka, kaszę, koperek oraz wszystkie przyprawy.
Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy z termoobiegiem przez godzinę.
Pasztet wykładamy z formy po wystygnięciu.












1 komentarz:

  1. Chciałam się dowiedzieć czy zamiast kaszy można np.dodac otreby?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...