piątek, 6 marca 2015

Racuchy drożdżowe




Składniki:

30 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
2 jaja
1 czubata łyżka cukru
0.5 szklanki mleka
2 łyżki gęstej śmietany
cukier puder
olej do smażenia





Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, mleko lekko podgrzać. Drożdże wyłożyć do dużej miski, dodać cukier i razem rozetrzeć. Rozprowadzić ciepłym  mlekiem. Dodać mąkę, jaja i śmietanę, całość dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub pałką. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość można zacząć smażyć. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać namoczoną w zimnej wodzie łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyć, smażyć owalne lub okrągłe racuchy. Usmażone, układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. 
Podawać gorące, bezpośrednio bo usmażeniu. Można je oprószyć  cukrem pudrem lub podawać z ulubioną konfiturą.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...