Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka dymki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- 1 litr maślanki
- 1/2 pęczka koperku
- jajka ugotowane na twardo (1 na porcję)
- ocet winny (około 3 łyżek)
- sól, pieprz
Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi i liście na małe kawałki. W dużym garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego pokrojone buraki. Gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy pokrojone łodygi oraz liście. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po upływie tego czasu dodajemy około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, obrane ogórki pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.
- 1/2 pęczka dymki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- 1 litr maślanki
- 1/2 pęczka koperku
- jajka ugotowane na twardo (1 na porcję)
- ocet winny (około 3 łyżek)
- sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz