Składniki:
- 1,5 główki młodej kapusty
- 20 dag wędzonego, surowego boczku
- około 1 szklanek wody
- pęczek młodego kopru
- ocet winny do smaku (około 3 łyżek)
- olej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 20 dag wędzonego, surowego boczku
- około 1 szklanek wody
- pęczek młodego kopru
- ocet winny do smaku (około 3 łyżek)
- olej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Umytą kapustę szatkujemy na wąskie paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty.
Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy do całości. Kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy do całości. Kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz