Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
30 dag mąki
1 jajko
Nadzienie:
około 1/2 kg śliwek
2 łyżki cukru
Dodatki:
5 dag masła
2 łyżki bułki tartej
cukier
cukier
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki nie zrobiły się wodniste). Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło.
Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem.
Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło.
Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem.
Prezentują się mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń