wtorek, 8 września 2015

Papryka faszerowana





Składniki:

70 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka)
2 cebule
3 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
kilka kropel sosu Tabasco
zioła dalmatyńskie lub prowansalskie
pół pęczka natki pietruszki
1 torebka ryżu
4 średnie papryki
ser żółty według uznania (gouda, mozarella)
sól
olej



Sposób wykonania:


Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie. 
Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się rozpuści.





















1 komentarz:

  1. Faszerowana papryka jest the best. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...