Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
8 pieczarek
1 cukinia
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
0,5 litra przecieru pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
2 łyżeczki pieprzu cayenne
olej roślinny do smażenia
olej roślinny do smażenia
Mięso myjemy, jeżeli jest potrzeba to kroimy na średnie kawałki. Oprószamy pieprzem cayenne, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia solimy.
Mięso przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy na pół piórka i wrzucamy na patelnię po indyku. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Dodajemy do mięsa i zalewamy przegotowaną wodą (taką ilością aby składniki prawie były nią przykryte). Dodajemy przecier pomidorowy,cukinię pokrojoną w kostkę, rozmaryn i solimy do smaku.
Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do gulaszu.
Całość gotujemy na małym ogniu tak aby wszystkie składniki były miękkie.
Gulasz podajemy z kaszą owsianą ugotowaną według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz