Składniki:
1 kg piersi z kurczaka45 dag szpinaku mrożonego
10 pieczarek
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
20 dag śmietany 18%
olej
sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku
makaron wstążki
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia.
Kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę isolimy. Dodajemy do cebuli.
Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni i dodajemy do sosu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu.
Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz