Składniki:
1 kg indyka (polędwiczki)500 g pieczarek
450 g mrożonych brokułów
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
5 łyżek ciemnego sojowego sosu
2 łyżki masła
100 g śmietanki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Polędwiczki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i obsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, masło i pokrojone w plastry pieczarki. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Gdy pieczarki zmiękną wlewamy do garnka sos sojowy i 1,2 litra gorącej wody. Do gotującego się sosu wkładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu przez 35 minut (pod przykryciem).
Po tym czasie do sosy wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość jeszcze przez około 5 minut.
W tym czasie mieszamy śmietankę z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy parę łyżek gorącego sosu, mieszamy i tak powstałą zaprawę wlewamy z powrotem do garnka. Doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z kaszą (np. bulgur).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz