Składniki:
4 pstrągi (świeże, wypatroszone)
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki posiekanego koperku
sól
4 łyżeczki masła
1,5 kg młodych ziemniaków
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki oleju roślinnego
Sposób wykonania:
Ryby myjemy i suszymy. Nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i koperkiem. Polewamy sokiem z cytryny i olejem. Odstawiamy na 30 minut.
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki (ćwiartki), wrzucamy do miski i obtaczamy mieloną papryką i tymiankiem. Polewamy olejem.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią ziemniaki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy przez 25 minut.
Po tym czasie ziemniaki zsuwamy na bok blachy a w wolnym miejscy układamy ryby.
Pieczemy razem w 200°C przez około 30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdą rybę nakładamy porcję masła.
Ziemniaki solimy po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz