Składniki:
1 kg karkówki
1,5 kg kapusty kiszonej
30 dag boczku wędzonego (surowego)
pikantna przyprawa do grilla
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1cm, lekko rozbijamy i oprószamy przyprawą do grilla. Odstawiamy na parę godziny (np. na noc).
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową kapusty a na niej układamy plastry mięsa.
Karkówkę przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy w 180°C pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Karkówkę przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy w 180°C pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz