Składniki:
1,5 kg polnych pomidorów (jojo)
4 papryki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
kawałek pora
skrzydło lub szyja z indyka
1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka słodkiej papryki
Grzanki:
bułka wrocławska
100 g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki poszatkowanego koperku
sól
1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka słodkiej papryki
Grzanki:
bułka wrocławska
100 g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki poszatkowanego koperku
sól
Sposób wykonania:
Mięso z indyka wkładamy do dużego garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Zbieramy szarą pianę dodajemy sól i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu.
Następnie wyjmujemy mięso a do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora.
Paprykę (w całości) wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30-40 minut. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry i wrzucamy do zupy. Upieczoną paprykę schładzamy i obieramy ze skórki oraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą.
Grzanki:
Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C .
Masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem. Rumiane, gorące grzanki smarujemy masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz