środa, 25 września 2019

Krem ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki z grzankami czosnkowymi





Składniki:

1,5 kg polnych pomidorów (jojo)
4 papryki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
kawałek pora
skrzydło lub szyja z indyka
1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka słodkiej papryki

Grzanki:
bułka wrocławska
100 g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki poszatkowanego koperku
sól




Sposób wykonania:

Mięso z indyka wkładamy do dużego garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Zbieramy szarą pianę dodajemy sól i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu.
Następnie wyjmujemy mięso a do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. 
Paprykę (w całości) wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30-40 minut. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry i wrzucamy do zupy. Upieczoną paprykę schładzamy i obieramy ze skórki oraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami  i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. 
Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą.

Grzanki:
Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C .
Masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem. Rumiane, gorące grzanki smarujemy masłem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...