Składniki:
Naleśniki:
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
250 ml mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki oleju
sól
Farsz:
250 g sera żółtego
600 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
2 jajka do panierowania
Sposób wykonania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki.
Ser oraz pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy starte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy do odparowania soku.
Przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy starty ser, mieszamy.
Na każdego naleśnika nakładamy dwie łyżki farszu, zostawiając po bokach 2-3 cm margines po bokach. Dwa przeciwległe boki zawijamy do środka, następnie zwijamy naleśnika w rulon od gór do dołu tworząc krokieta.
W misce roztrzepujemy jajka.
Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Podajemy na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako danie główne np. z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz