Składniki:
Placki:
1 mała cukinia
2 średniej wielkości bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
90 g bułki tartej
4 jajka
60 g mąki kukurydzianej
sól, pieprz
Dip z nerkowców
120 g orzechów nerkowca
100 ml przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
kilka listków bazylii
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Placki:
Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Dip:
Do kielicha blendera wsypujemy orzechy oraz przyprawy, dodajemy sok z cytryny i wodę. Miksujemy na w miarę gładką masę.
Dip przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam