Składniki:
Krem:
2 budynie waniliowe (80g) - bez cukru
750 ml mleka
15 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto jasne:
4 jajka
120 g cukru
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju
80 ml wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
Ciasto ciemne:
4 jajka
120 g cukru
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju
80 ml wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
Polewa:
200 g czekolady deserowej
100 g masła
masło + bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Suchy budyń łączymy z mąką, zalewamy 1/2 szklanki mleka, mieszamy.
W garnku zagotowujemy pozostałe mleko i dodajemy zawiesinę energicznie mieszając.
Budyń zestawiamy z ognia, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny, tak aby budyń całkowicie się wystudził w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Ciasto jasne:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę keksówkę nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia.
Do dużej miski wbijamy jajka, szczyptę soli oraz cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu gdy uzyskamy jasną puszystą masę. Pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy olej, wodę oraz aromat. Miksujemy przez chwilę, tylko do momentu połączenia składników.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenie i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystudzenia.
Wystudzoną foremkę jeszcze raz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowujemy ciemne ciasto.
Ciemne ciasto:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy.
Do dużej miski wbijamy jajka, szczyptę soli oraz cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu gdy uzyskamy jasną puszystą masę. Pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy olej, wodę oraz aromat. Miksujemy przez chwilę, tylko do momentu połączenia składników.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenie i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystudzenia.
W momencie gdy ciasto się studzi kończymy przygotowanie kremu.
Do miski wkładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Miksujemy na dużych obrotach do uzyskania puszystej jasnej masy. Zmniejszamy obroty i stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.
Wystudzone ciasta kroimy na 1,5cm kromki, które następie smarujemy ok. 1cm warstwą kremu.
Kromki układamy pionowo, naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, sklejając je nałożonym kremem formując dwa rzędy na tacy, która zmieści się w lodówce.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc) do stężenia.
Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy. Uzyskaną masą polewamy ciasto, odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto kroimy ukośnie, tak aby w każdym kawałku były widoczne wszystkie warstwy ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz