niedziela, 19 czerwca 2016

Pulpety z młodą kapustą



Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
pół główki młodej kapusty 
1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia)
1 jajko
1 cebula
garść świeżej kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka masła
0,5 litra przecieru pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie. 
Do zmielonego mięsa dodajemy, jajko, odciśniętą kajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, do momentu aż masa mięsna będzie jednolita i sprężysta. 
W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym.
Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. 
Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...