Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
pół główki młodej kapusty
1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia)
1 jajko
1 cebula
garść świeżej kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka masła
0,5 litra przecieru pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie.
Do zmielonego mięsa dodajemy, jajko, odciśniętą kajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, do momentu aż masa mięsna będzie jednolita i sprężysta.
W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym.
Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich.
Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz