Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (bez cukru)
około 5 łyżek cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki. Wszystko siekamy do momentu aż kawałki masła będą bardzo małe.
Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto na jednolitą masę.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Po tym czasie oddzielamy 3/4 ciasta i wykładamy nim spód blachy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki (posłuży nam później do wykonania kruszonki).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane).
W tym czasie robimy masę budyniową:
W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy minutę i odstawiamy do wystudzenia.
Na upieczony spód wylewamy masę budyniową, na to układamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i posypujemy nim wierzch ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 190°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto na jednolitą masę.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Po tym czasie oddzielamy 3/4 ciasta i wykładamy nim spód blachy. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki (posłuży nam później do wykonania kruszonki).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane).
W tym czasie robimy masę budyniową:
W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy minutę i odstawiamy do wystudzenia.
Na upieczony spód wylewamy masę budyniową, na to układamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i posypujemy nim wierzch ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 190°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz