Składniki:
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe:
250 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
2 jaja
2 łyżki oleju
sól
Panierka:
2 jaja
około 1 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek.
Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem.
Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec solimy i pieprzymy farsz.
Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę, mleko, jaja, olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta.
Na dużej patelni smażymy naleśniki.
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Uwielbiam! Typowe domowe i rodzinne danie :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń