Składniki:
2 kg młodych ziemniaków
5 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
ketchup
sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą na wpół miękkie.
Odcedzamy i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem.
W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić.
Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki.
Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki.
Podajemy np. z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz