Składniki:
350 g ciecierzycy (suchej)
3 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
0,5 l przecieru pomidorowego
0,5 l wody
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
2 łyżki oregano
2 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii
około 15 dag sera żółtego (gouda)
sól
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 12 godzin (np. na noc) aby napęczniała. Następnie gotujemy ją (w tej samej wodzie przez 40 minut).
W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim poszatkowaną w kostkę cebulę.
Po około 3 minutach dodajemy do niej rozdrobniony czosnek oraz przyprawy.
Smażymy kolejne 3 minuty a następnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy.
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą.
Za pomocą blendera miksujemy niezbyt dokładnie zupę (tak aby pozostały kawałki niezmiksowanych warzyw).
Przed podaniem zupę posypujemy startym na dużych oczkach serem oraz bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz