Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 mała cebula
1/4 pora
200 g czerwonej soczewicy
6 średnich ziemniaków
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
4 listki laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminku w proszku
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
Sposób wykonania:
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka i i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Gotujemy, a w momencie wrzenia wody zdejmujemy z jej powierzchni szarą pianę.
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut.
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Jedną marchewkę odkładamy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą.
Gotujemy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso zmięknie).
Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z zupy odławiamy mięso i kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek i tymianek) i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Na koniec gotowania zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz