Składniki:
około 600 g filetów z dorsza (np. mrożone)
1 puszka krojonych pomidorów
150 g mozzarelli (startej na dużych oczkach tarki)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki suszonego oregano
sok z 1/3 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje i wrzucamy do miski.
Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę w proszku, sól i pieprz. Każdy kawałek ryby nacieramy składnikami marynaty. Odstawiamy na 20 minut.
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy a następnie podsmażamy na niej poszatkowany czosnek oraz oregano. Po dwóch trzech minutach dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy bez przykrycie około 15 minut, do momentu aż pomidory odparują i staną się gęste.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C,. Rybę obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym. Na każdy kawałek nakładamy porcję sosu pomidorowego.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, posypujemy rybę mozzarellą oraz suszonym oregano i zapiekamy przez kolejne 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz