Składniki:
1 kg polędwiczek kurczaka
200 ml mleka
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
około 3 szklanek płatków kukurydzianych
sól
olej do smażenia
Sposób wykonania:
W dużej misce łączymy mleko, jajko, mąkę kukurydzianą i wszystkie przyprawy.
Polędwiczki myjemy, większe sztuki dzielimy na porcje i wrzucamy do mlecznej zalewy, mieszamy.
Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie polędwiczki wyjmujemy z zalewy, delikatnie odsączamy i panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy jako przekąska z ulubionymi sosami ( np. sos belgijski lub sos curry )lub jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz