poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Krem kalafiorowy z serem padano i czosnkowymi grzankami




Składniki:

1 udko indyka 
1 pęczek włoszczyzny
1 kalafior
4 ziemniaki
1 szklanka startego sera padano
200 g śmietankowego serka topionego
kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
ostra papryka w proszku
sól

Grzanki:
kilka kromek bułki wrocławskiej lub bagietki
100 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki poszatkowanego koperku
sól, pieprz czarny


Sposób wykonania:

Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy pod garnkiem ogień i zdejmujemy z powierzchni szarą pianę. Do wywaru wrzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę oraz lubczyk (jeśli używamy młodej włoszczyzny, dodajemy również natkę z selera oraz pietruszki). Solimy, pieprzymy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. 
Mięso oraz włoszczyznę wyławiamy z bulionu a wrzucamy pokrojonego w różyczki kalafiora oraz pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotujemy do momentu aż warzywa będą al'dente.
Do zupy wrzucamy z powrotem pietruszki oraz selera, dodajemy starty ser padano oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Kromki bułki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200°C przez ok. 10 minut aż będą rumiane. W tym czasie masło łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem oraz solą. Dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy oprószoną ostrą papryką w proszku oraz startym serem padano.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...