wtorek, 27 sierpnia 2019

Pomidory marynowane z cebulą na zimę




Składniki:

2 kg pomidorów (polne)
5 szt. cukrowych cebul
po łyżeczce oleju na każdy słoik

Zalewa:
7 listków laurowych
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1,5 litra wody
150 ml octu 10%
4 łyżeczki soli
6 łyżek cukru


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Pomidory (ze skórką) kroimy w plastry a cebulę w piórka.
W wyparzonych słoikach układamy warstwami warzywa, zalewamy przygotowaną zalewą. Wrzucamy do każdego słoika ziarnka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie przez 3 minuty od zagotowania wody.
Po wyjęciu z wody słoiki układamy do góry nogami do wystygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...