Składniki:
około 800 g marchewki
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciecierzycę łączymy w misce z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką kuminu, oraz szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 30 minut (w połowie pieczenia mieszamy ciecierzycę aby równomiernie się zrumieniła)
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicę, paprykę słodką i wędzoną oraz pozostałą łyżeczkę kuminu. Smażymy mieszając około 2-3 minut.
Następnie dodajemy ciepły bulion warzywny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy całość pod przykryciem 20 minut (do momentu aż marchew i soczewica będą miękkie).
Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na krem.
Zupę przed podaniem posypujemy pieczoną ciecierzycą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz