Składniki:
250 g makaronu orzo
300 g gotowanej piersi z indyka
1/2 papryczki chilli
garść świeżej bazylii
Pesto:
2 szt. dojrzałego awokado
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka listków świeżego tymianku (ewentualnie suszonego)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano
1/2 papryczki chilli
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al'dente, studzimy. Mięso z indyka kroimy w kostkę.
Pesto:
Pietruszkę, tymianek, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, czosnek, parmezan, oliwę oraz sól i pieprz wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy papryczkę chilli oraz miąższ awokado. Krótko miksujemy, tak aby w pesto pyły wyczuwalne drobne kawałki awokado i papryczki.
Makaron, mięso oraz pesto mieszamy ze sobą. Wierzch sałatki posypujemy listkami bazylii oraz pokrojoną w krążki papryczkę chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz