Składniki:
4 średnie bataty
50 g świeżych liści szpinaku baby
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki pestek słonecznika
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bataty szorujemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek (1 łyżkę pozostawiamy do późniejszego polania sałatki), oprószamy solą, mieszamy.
Tak przygotowane bataty wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (bataty w tym czasie powinny się zarumienić). Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni.
Do miski wrzucamy listki szpinaku, żurawinę, odsączoną ciecierzycę, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz wystudzone bataty. Polewamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny oraz pozostałą oliwą z oliwek. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Całość mieszamy, wierzch sałatki posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz