Składniki:
1 wędzona pierś z kurczaka
100 g miksu sałat
10 pomidorków koktajlowych
1 dymka ze szczypiorkiem
5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
4 filety anchois
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz do smaku
50 g sera grana padano
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę i wrzucam do gorącej oliwy. Rumienimy z obu stron.
Kurczaka kroimy w plasterki, pomidorki kroimy na połówki, dymkę drobno szatkujemy.
Do miski wrzucamy sałatę, kurczaka, pomidorki oraz dymkę. Wierzch posypujemy zrumienionymi grzankami oraz startym lub pokrojonym w cieniutkie plasterki serem.
Składniki sosu miksujemy ręcznym blenderem.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz