Składniki:
1,5 kg batatów
1 pęczek zielonych szparagów
ser grana padano (lub parmezan) do posypania
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Bataty obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miski dodajemy oregano, sól, pieprz oraz oliwę, mieszamy. Od szparagów odłamujemy zgrubiałe końcówki i kroimy na 2 cm kawałki.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią doprawione krążki batatów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy przygotowane szparagi, zapiekamy przez koleje 15 minut.
Po upływie tego czasu całość posypujemy cienkimi plasterkami sera grana padano (ilość według uznania). Zapiekamy kolejne 10 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz