Składniki:
1 kg ziemniaków
400 g fileta z piersi indyka
1 pęczek zielonych szparagów
15 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka dymki
2 dymki
2 łyżki tymianku
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z pomidorów
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso z indyka kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym, tymiankiem oraz posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków wrzucamy pokrojone na 2cm kawałki szparagi (przed pokrojeniem ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki). Warzywa odcedzamy, ziemniaki odkładamy do wystudzenia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso. Smażymy do momentu aż kawałki mięsa nie będą surowe. Pod koniec smażenia dodajemy kawałki szparagów, mieszamy.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy usmażonego indyka ze szparagami, poszatkowaną dymkę, koperek oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz