Składniki:
Farsz:
700 g mięsa mielonego (np. szynka)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
1 szklanka passaty pomidorowej
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
350 g tartego sera mozzarella lub gouda
oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy mięso mielone oraz przyprawy i kontynuujemy smażenie od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso będzie ścięte na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Po około 5 minutach wlewamy passatę, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut.
Po tym czasie do farszu dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, cukier oraz odsączoną fasolkę oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez kolejne 5 minut.
Naleśniki:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę, olej oraz sól. Miksujemy.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej, płaskiej patelni z obydwy stron na złoty kolor.
Sos pomidorowy:
Passatę wlewamy do rondelka, dodajemy bardzo drobno poszatkowany czosnek oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na każdy naleśnik nakładamy farsz oraz posypujemy 2 łyżkami tartego sera, następnie zwijamy je w rulony.
Naleśniki układamy w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy resztą sera.
Naleśniki zapiekamy około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz