Składniki:
600 g obranych ziemniaków
600 g cukinii
150 g płatków owsianych
3 jajka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki oraz cukinie (ze skórką) ścieramy na drobnych oczkach tarki do jednej miski. Z pulpy przy pomocy sitka odciskamy sok.
Do miski z pulpą dodajemy mąkę, jajka, zmiażdżony czosnek, płatki owsiane, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką stołową, lekko spłaszamy tworząc kształt placka.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na dużym talerzu wyłożonym papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki podajemy gorące z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany lub ulubionego sosu, np. tzatziki lub sos czosnkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz