Składniki:
około1 kg śliwek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (lub margaryny) + około 1 łyżki do wysmarowania tortownicy
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej do obsypania tortownicy
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, przelewamy do dużej miski, studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ostudzonego masła. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego masy.
Ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzchy układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz