|
Składniki:
- około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka wieprzowa)- około 40dag makaronu spaghetti
- dwie duże cebule
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- około 220ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan do smaku
- listki świeżej bazylii
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- papryka słodka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą. W momencie gdy będzie już zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 2 minut, mieszając tak aby czosnek nam się nie przypalił. Następnie dodajemy wcześniej zmielone mięso (najlepiej kupić mięso w kawałku i samemu je zmielić, wtedy mamy pewność co mamy na talerzu :) ).Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momenty gdy całość się zetnie. W międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się nie przegotowała. Zbyt miękki jest niesmaczny. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą w durszlaku.
Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem.
Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy.
Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii i parmezanem.
Qchnia po prostu |
Qchnia po prostu |
Qchnia po prostu |
Qchnia po prostu |
Qchnia po prostu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz