Qchnia po prostu |
Składniki na dużą blachę piekarnika:
- 2 szklanki mąki
- 75g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- łyżeczka soli
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- składniki na wierzch pizzy według uznania
Sposób wykonania:
Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (temperatura mleka ok. 36 stopni). Rozpuszczamy je. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej oregano, sól, oliwę, jajko i rozprowadzone drożdże. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po upływie około 15 minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze.
Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami.
Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę.
Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły się produkty które mogą wypuścić dużo soku. Jeżeli je przykryjemy sok, który pod wpływem temperatury wypuszczą wejdzie nam w ciasto i pizza może nim nasiąknąć.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni.
Qchnia po prostu |
Pod koniec pieczenia posypuję całość jeszcze jedną warstwą sera i podpiekam około 5 minut.
Smacznego :)
Qchnia po prostu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz