Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- posiekane orzechy włoskie i migdały
- cukier puder
Sposób wykonania:
Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą.Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz