piątek, 28 lutego 2014

CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • posiekane orzechy włoskie i migdały
  • cukier puder





Sposób wykonania:

 Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą.

Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...