Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
30 dag masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 żółtka
2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
około 1 kg śliwek
5-6 łyżek cukru pudru
5 łyżek płatków migdałowych
cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki (skórką do dołu). Posypujemy płatkami migdałowymi, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 35-40 minut.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
śliwki to jedne z nielicznych owoców które lubię w ciastach. pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń